Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică şi a fost audiat pentru favorizarea infractorului. Potrivit unor surse judiciare, Vîntu a fost pus sub acuzare în dosarul fugii din România a lui Nicolae Popa şi a modului în care acesta a fost ajutat să se ascundă în Indonezia.
Sursa: MediafaxSursa: EVZ3 /3.
Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu LucaOrdonanţa de reţinere a procurorilor este valabilă pentru 24 de ore, timp în care anchetatorii vor cere arestarea preventivă a omului de afaceri pentru 29 de zile. Între timp, Vîntu a fost transferat în arestul Poliţiei Capitalei.
21:15 Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, a fost audiat în această seară timp de o oră şi jumătate de către procurorii Parchetului instanţei supreme, în calitate de martor în cazul lui Nicolae Popa.
17:18 Procurorii l-au reţinut pe cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan, suspectat că ar fi transferat bani lui Nicolae Popa, în perioada în care acesta era căutat de autorităţi pentru a fi încarcerat, ca urmare a condamnării la 15 ani de detenţie.
17:05 Ministerul Justiţiei informează că, din informaţiile transmise de Ambasada României la Jakarta, rezultă faptul că preşedintele indonezian a aprobat, în 25 august, decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa, directorul Gelsor.
16:35 Anchetatorii l-au adus la Parchet pe Octavian Ţurcan, suspectat că ar fi transferat bani lui Nicolae Popa.
15:32 Dan Andronic: ”Era de aşteptat”
Contactat de „Evenimentul zilei”, analistul politic Dan Andronic a declarat că informaţia referitoare la sosirea în ţară a lui Nicolae Popa a aflat-o întîmplător.
„Am aflat-o din întîmplare, întrebând ca orice ziarist”, a explicat Andronic. Totodată, acesta susţine că furnizarea informaţiei pe blog cu două zile înainte de reţinerea lui Vântu nu are legătură cu conflictul dintre el şi omul de afaceri.
„Era de aşteptat să îl reţină. Nu vreau să acuz în acest moment fiindcă nu are nicio legătură cu conflictul meu cu Vântu. Există Parchet, organe abilitate care trebuie să îşi facă treaba”, a precizat Andronic. (Petrişor Cană)
12:23 Liviu Luca şi Ovidiu Ţurcanu sunt escortaţi de poliţişti şi procurori la sediul Parchetului General unde vor fi audiaţi în acest dosar, iar şoferul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Alexandru Stoian a fost reţinut şi el, şi este transferat în arestul Poliţiei Capitalei.
12:38 Sorin Ovidiu Vîntu părăseşte parchetul după ce a fost audiat de procurori. Din locuinţa acestuia, au fost ridicate mai multe calculatoare. "Atunci când Traian Băsescu va pierde o bătălie să îl văd în locul meu", a fost singura declaraţie pe care a dat-o patronul Realitatea Media.
Poliţişti şi procurori ai Parchetului General au descins, în această dimineaţă, acasă la patronul trustului Realitatea Media Sorin Ovidiu Vîntu, la Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan şi Alex Stoian.
Cei patru urmează să fie audiaţi în legătură cu fuga din ţară a lui Nicolae Popa, condamnat definitiv în dosarul FNI, şi modul în care acesta a fost ajutat cu bani să rămână în Indonezia.
Cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan i-ar fi transferat bani în Indonezia lui Nicolae Popa.
Tot azi au loc percheziţii în zece locaţii şi sunt audiate mai multe persoane în cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, pentru care autorităţile române au solicitat extrădarea din Indonezia, unde a fost capturat.
"Locotenentul lui Vîntu", arestat
În decembrie anul trecut, Nicolae Popa, unul dintre apropiaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost arestat în Indonezia, după ce a fost căutat aproape nouă ani de autorităţile române.
Popa este acuzat şi a fost judecat în lipsă pentru delapidare şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. În 1998, în calitate de director general al SVM GELSOR SA şi-a însuşit din depozit 65.359 actiuni emise de SC INDUSTRIAL EXPORT SA la valoarea de 25.376 lei/acţiune, care aparţineau Sov Invest şi erau administrate de GELSOR SA pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute Băncii Agricole la un preţ de 765.000 lei/buc., prejudiciul adus băncii fiind de aproximativ 50 miliarde lei vechi.
Cuplul Vîntu-Luca, tunuri de milioane
Despre Liviu Luca se spune că a construit un adevărat imperiu financiar, în umbra lui Sorin Ovidiu Vântu, în jurul firmei Comac Ltd., cu sediul în Cipru. De asemenea, numele liderului sindical a fost vehiculat atunci când s-a vorbit despre prăbuşirea Gelsor/FNI.
Tot pe seama colaborării Luca-Vântu a fost pusă şi fraudarea cu circa 70 de milioane de eruo, în urma unor tranzacţii cu echipamente realizată de PSV Company (transformată în Petromservice). Presa a scris că suma reprezenta contravaloarea TVA-ului aferent vânzării echipamentelor, sumă care a fost returnată de Ministerul de Finaţe în aproximativ 2 săptămâni.
La începutul acestui an, presa central a mai scris şi că Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca susţin numirea lui Tudor Gabriel Bohâlţeanu, în locul cumnatului lui Mircea Geoană la conducerea Eximbank. Bohâlţeanu a fost director general al Poştei Române.
De asemenea, influenţa celor doi, Luca şi Vântu, s-a extins şi asupra Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), prin numirea lui Gelu Mărăcineanu ca preşedinte. Acesta a fost angajatul unei companii detinute de PSV Company (noul nume al Petromservice), care are în derulare o afacere cu minereuri în judeţul Bihor, potrivit hotnews.ro. Compania Geoasset, deţinută de PSV Company, a concesionat pe 20 de ani un zăcământ de 20 de milioane de tone de calcar cu brucit, estimate la peste 1 miliard de euro, neprelucrat. (Simona Diaconu)
Administratorul firmelor "năşite" de Vîntu
Petromar Resources, care deţine 20 de procente în consorţiul format cu britanicii de la Melrose Resources, este singura societate din România care va explora perimetrele câştigate la Haga, respectiv Muridava şi Cobălcescu. Parte a grupului Upetrom, firma e patronată de Gabriel Comănescu.
EVZ a dezvăluit că acesta a fost administrator la compania Delta Asigurări, patronată de un offshore britanic al cărui reprezentant era Octavian Turcanu, fostul subaltern al lui SOV la Banca Română de Scont. Comănescu a fost administrator şi la defuncta Petromservice, controlată de Liviu Luca şi un offshore despre care presa a scris că ar fi fost controlat de Vîntu.
Melrose Resources s-a aliat în trecut şi cu societatea canadiană Sterling Resources, implicată în scandalul legat de contractul încheiat cu statul român.
TOATE ACESTE DEZVALUIRI AU FOST PRELUATE DE CATRE Ostebe DE LA REPORTERII EVZ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu